Ανθράκωση ή Γνωμόνια κερασιάς

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Apiognomonia erythrostoma

Συνώνυμα

Gnomonia erythrostoma, αγενής μορφή: Libertina effusa, Phomopsis stipata, cherry leaf scorch

Κοινά Ονόματα

Ανθράκωση ή Γνωμόνια κερασιάς

Βιολογία

Περιγραφή

H ασθένεια προκαλεί αποξήρανση των φύλλων, τα δένδρα γίνονται καχεκτικά και μη παραγωγικά. Προσβάλλονται η κερασιά, η βυσσινιά και η βερυκοκιά.

Βλάβη

Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και πιο σπάνια τους καρπούς. Στα φύλλα, στις αρχές του καλοκαιριού εμφανίζονται μικρές κόκκινες-καστανές κηλίδες. Το φύλλο διπλώνει, εμφανίζει περιφερειακή νέκρωση και τελικά ξηραίνεται ολόκληρο. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι τα προσβεβλημένα φύλλα παραμένουν πάνω στο δένδρο για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και την επόμενη άνοιξη). Οι καρποί εμφανίζουν σκληρές μαύρες κηλίδες, μένουν ατροφικοί, παραμορφώνονται και πέφτουν πρόωρα.

Αιτία

Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Apiognomonia erythrostoma. Ο μύκητας διαχειμάζει μέσα στους ιστούς των προσβεβλημένων φύλλων, απ' όπου σχηματίζει τις καρποφορίες του (περιθήκια). Από εκεί ελευθερώνονται τα σπόρια του παθογόνου (ασκοσπόρια), τα οποία προκαλούν τις μολύνσεις στα τρυφερά φύλλα. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και βροχερό καιρό.

Έλεγχος

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας

Συνιστώνται εφαρμογές με κατάλληλα μυκητοκτόνα το φθινόπωρο, στην πτώση των φύλλων, στην περίοδο του ληθάργου λίγο πριν το "φούσκωμα" των ματιών και κατά την πτώση των πετάλων. Συμπληρωματικά συνιστάται συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων φύλλων, όπου μπορεί να εφαρμοστεί. Επιπλέον, οι ποικιλίες Turk και Napoleon της κερασιάς είναι αρκετά ανθεκτικές στην ασθένεια.

Copyright © Bayer AG