Πολυστίγμωση πυρηνοκάρπων

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Polystigma ochraceum

Κοινά Ονόματα

Πολυστίγμωση πυρηνοκάρπων

Βιολογία

Περιγραφή

Η ασθένεια προσβάλλει την αμυγδαλιά και την δαμασκηνιά προκαλώντας έντονη φυλλόπτωση και εξασθένηση των δέντρων.

Βλάβη

Αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι εμφανίζονται στα φύλλα ωχροκίτρινες κηλίδες, αρχικά σαν στίγματα, που σύντομα γίνονται πορτοκαλί-κόκκινες, μεγάλες, γυαλιστερές, με μια μαύρη κρούστα (καρποφορίες του παθογόνου). Ολόκληρο το φύλλο καλύπτεται από τις καστανές πια κηλίδες, κατσαρώνει, καρουλιάζει και πέφτει.

Αιτία

Η ασθένεια προκαλείται από τον ασκομύκητα Polystigma ochraceum. O μύκητας διαχειμάζει στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος, όπου το φθινόπωρο και το χειμώνα σχηματίζει τις καρποφορίες του (περιθήκια). Όταν τα περιθήκια ωριμάσουν (περίπου την εποχή έκπτυξης των φύλλων) και οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ευνοϊκές (υγρός και βροχερός καιρός), τα ασκοσπόρια εκτοξεύονται, μεταφέρονται με τον αέρα και μολύνουν τα φύλλα. Η ασθένεια εκδηλώνεται πιο έντονα όταν η άνοιξη είναι βροχερή και η υγρασία διατηρείται συνέχεια για 2-3 ημέρες.

Έλεγχος

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με κατάλληλα μυκητοκτόνα, από την έκπτυξη των φύλλων μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν. Για τον περιορισμό του μολύσματος συστήνονται ψεκασμοί των πεσμένων φύλλων στο έδαφος ή παράχωμα με όργωμα το χειμώνα.

Copyright © Bayer AG