Βιολογία
Περιγραφή
Η ασθένεια αυτή είναι διαδεδομένη σ όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου που καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή. Τα δέντρα εξασθενούν λόγω της φυλλόπτωσης που προκαλείται με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εμπορική αξία των καρπών. Στην Ελλάδα προσβάλλονται κυρίως οι καρποί της λεμονιάς.
Coleomycetes
Βλάβη
Η ασθένεια προκαλεί κηλίδωση των φύλλων και των καρπών. Στους καρπούς οι μολύνσεις ξεκινούν όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με την αλλαγή του χρώματος μικρών κηλίδων, στο χρώμα της σκουριάς, ελαφρά πεπιεσμένων, οι οποίες δεν ξεπερνούν το πάχος της φλούδας. Κάποιες φορές οι κηλίδες παρουσιάζονται μαύρες και φθάνουν σε όλο το εσωτερικό της φλούδας, μέχρι και το λευκό στρώμα του φλοιού (albedo, μεσοκάρπιο). Πολλές φορές, επίσης, οι κηλίδες είναι πολυάριθμες με ασαφή όρια και μεγαλώνοντας καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας των καρπών, υποβαθμίζοντας την παραγωγή. Αργότερα, επάνω στην κηλίδα σχηματίζονται οι καρποφορίες του μύκητα (πυκνίδια) σαν μικρά μαύρα στίγματα. Στα φύλλα σχηματίζονται δερματώδους υφής κηλίδες, σκούρου χρώματος, πεπιεσμένες, οι οποίες περιβάλλονται από πιο σκούρο δακτύλιο. Τα προσβεβλημένα φύλλα το φθινόπωρο πέφτουν και αφήνουν τα κλαδιά γυμνά.
Αιτία
Στην Ελλάδα, η κηλίδωση των φύλλων και των καρπών των εσπεριδοειδών οφείλεται σε δύο είδη μυκήτων του γένους Septoria: τον Septoria depressa και τον Septoria citri. Η ασθένεια ευνοείται με υγρό καιρό και σχετικά χαμηλές και απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.