Βαμβάκι

Το βαµβάκι (Gossypium sp.) είναι φυτό της οικογένειας Malvaceae. Το γένος Gossypium sp. περιλαµβάνει πολυετή είδη, ποώδη ή δενδρώδη, που καλλιεργούνται σαν μονοετή.

Στην Ελλάδα το έφεραν οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου από τις μακρινές Ινδίες. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το έφεραν οι Φοίνικες τον 2ο π.Χ. αιώνα. Εκτός από την Ινδία, η καλλιέργεια του βαμβακιού απαντιόταν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ο Κολόμβος, στο πρώτο του ταξίδι στο Νέο κόσμο αναφέρει ότι στο πρώτο νησί του συμπλέγματος Μπαχάμες οι ιθαγενείς τους έδωσαν μαζί με άλλα δώρα και κουβάρια από βαμβακερό νήμα. Επίσης χρησιμοποιούσαν κούνιες και άλλα είδη φτιαγμένα από βαμβακερό σχοινί.

Η μετονομασία σε βαμβάκι πραγματοποιήθηκε κατά τα χρόνια του Ιουστινιανού, ενώ τον 6ο αιώνα μ.Χ. συμπεριελήφθη και στην Ιουστιάνειο Νομοθεσία. Κατά τη βυζαντινή εποχή το βαμβάκι είχε διαδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα και στη συνέχεια στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές από τα Αμπελάκια, τον Τύρναβο, την Αγιά μέχρι και τις Σέρρες. Παράλληλα την ίδια εποχή η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Κρήτη και τη Λήμνος ανέπτυξαν εξαγωγική δραστηριότητα. Στη Δυτική Ευρώπη το βαμβάκι παρέμεινε άγνωστο για πολλούς αιώνες και έγινε αργότερα γνωστό από τους Άραβες μέσω της Ισπανίας.

Βαμβάκι

Επιστημονικό Όνομα

Gossypium sp.
Φυτά βαμβακιού στην ωρίμανση
Φυτά βαμβακιού στην ωρίμανση

Πληροφορίες

Το βαμβάκι είναι από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην ελληνική γεωργία. Η οικονομική και κοινωνική σημασία του είναι αξιοσημείωτη τόσο από άποψη επιπέδου του ΑΕΠ, όσο και από πλευράς απασχόλησης. Πράγματι, το βαμβάκι είναι η οικονομική ραχοκοκαλιά των αγροτικών κοινοτήτων στη χώρα μας μια και πάνω από 150.000 άνθρωποι εμπλέκονται οικονομικά άμεσα ή έμμεσα μαζί του. Όντας ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας, όπου περισσότερο από το 80% της ετήσιας παραγωγής βαμβακιού εξάγεται συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και κάνει ένα κύκλο εργασιών περίπου € 350 εκατομμύρια.  Παράλληλα τροφοδοτώντας με  πρώτη ύλη μια σειρά μεταποιητικών βιομηχανιών και βιοτεχνιών, όπως εκκοκκιστήρια, κλωστήρια, υφαντήρια, πλεκτήρια, βαφεία, εργοστάσια κατασκευής ενδυμάτων και ετοίμων βαμβακερών ειδών, σπορελαιουργεία, εργοστάσια ζωοτροφών προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εκκόκκισης, επεξεργασίας, μεταφορών, αποθήκευσης, επεξεργασίας και εξαγωγών. Πολλαπλασιάζοντας λοιπόν μέχρι και 20 φορές την αρχική του αξία αποτελεί ένα ισχυρά συναλλαγματοφόρο προϊόν μια και η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους  μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου.

Προβλήματα και λύσεις στο βαμβάκι

Δείτε τις συστάσεις μας για την καλλιέργεια του βαμβακιού » περισσότερα

Ποικιλίες Βαμβακιού FiberMax

Ο ηγέτης στον σπόρο βαμβακιού

Copyright © Bayer AG