Ρύζι

Στην Κίνα η καλλιέργεια του ρυζιού ήταν γνωστή πριν από 4000 χρόνια και οι αρχαίοι Κινέζοι και οι Ινδοί θεωρούσαν το ρύζι «δώρο των θεών».
Ενώ το ρύζι είναι γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το εάν το φυτό καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη πριν από το 1300 μ.χ. Το ρύζι ή «όρυζον» εμφανίζεται, ως μέσο διατροφής στον Ηρόδοτο (480-420 π.Χ.) και στον Θεόφραστο (371-287 π.Χ.), ενώ επίσης μνημονεύεται και από το Φρύνιχο Αραίο ως «όρνιδα», ενώ από τον Ιούλιο Πολυδεύκη και Ησύχιο, ως «ορίνδη». Οι στρατιώτες του Μ. Αλέξανδρου έμαθαν για την καλλιέργεια του ρυζιού όταν έφθασαν στον Ινδό ποταμό. Κατά το έτος 100πΧ από την Κίνα διαδόθηκε στην Ιαπωνία. Από την Ινδία επίσης το ρύζι διαδόθηκε προς δυτικά στο Ιράν, Ιράκ, Τουμπεκιστάν και την Αίγυπτο. Το ρύζι έκανε την είσοδο του στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Τα πιο αξιόπιστα και πειστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ρύζι κυκλοφόρησε στο εμπόριο πιθανότατα μέσω της "Πύλης Πιπεριών" της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου πριν από την αραβική επέκταση στη Μεσόγειο περίπου το 640 μ.Χ. Το ρύζι είναι μια γεύση που η απόλαυση της έγινε σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών τάξεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ρύζι

Επιστημονικό Όνομα

Oryza sativa
Φυτά ρυζιού στο στάδιο ταξιανθίας
Φυτά ρυζιού στο στάδιο ταξιανθίας

Πληροφορίες

Το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για τα 2/3 του πληθυσμού της Γης. Σήμερα παρατηρείται συγκομιδή ρυζιού σε κάθε ήπειρο εκτός απ' την Ανταρκτική, όπου είναι αδύνατη η καλλιέργειά του λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν. Η πλειονότητα του παραγόμενου ρυζιού προέρχεται από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τη Βιρμανία και το Μπαγκλαντές.

Η παγκόσμια παραγωγή αναποφλοιωμένου ρυζιού ανέρχεται σε 270.000.000 τόνους, από τους οποίους το 90% περίπου παράγεται και καταναλώνεται στην Ασία, με επικεφαλής τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που παράγει το 34% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η καλλιέργεια του ρυζιούστην Ευρώπη πραγματοποιείται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές χωρών της Μεσογείου και κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι περιοχές βρίσκονται κοντά σε υγρότοπους, στα δέλτα των ποταμών, σε παράκτιες περιοχές και σε περιοχές κοντά σε λίμνες γιατί οι ορυζώνες έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε νερό.

Το ρύζι  εισήχθη στην Ελλάδα για παραγωγή καρπού για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως. Το ρύζι δίνει στο σύνολο των ανθρώπων το 20% ενέργειας, το 13% των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Με βάση τις μέσες στρεμματικές αποδόσεις, το ρύζι αποτελεί το περισσότερο αποδοτικό σιτηρό σε θερμίδες ανά επιφάνεια εδάφους. Έτσι, το ρύζι μπορεί να συντηρήσει σε ένα χρόνο 5,7 άτομα ανά εκτάριο (=10 στρέμματα), όταν οι αντίστοιχες τιμές για τον αραβόσιτο και το σιτάρι είναι 5,3 και 4,1, αντίστοιχα.

Από το 1952 η χώρα μας είναι αυτάρκης σε ρύζι. Η χώρα μας κατατάσσεται στις τέσσερις χώρες με την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο μετά την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης ,Σερρών και λιγότερο στους νομούς Καβάλας, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας και σε άλλες σποραδικές περιοχές. Από τα 250.000 στρ. που καλλιεργούνται στη χώρα μας με ρύζι το 70% περιλαμβάνει τον τύπο ρυζιού indica. Είναι υψηλής ποιότητας ρύζι με εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια αυτού του τύπου επειδή τα ελληνικά εδάφη είναι αλατούχα και αυτό βοηθάει την υψηλή ποιότητα. Το υπόλοιπο 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι τύπου Japonica. Η καλλιέργεια του ρυζιού είναι μεγάλης σημασίας αφού ή Ε.Ε. είναι ελλειμματική καθώς και γιατί αξιοποιούνται παθογενή εδάφη κυρίως στο Δέλτα του Αξιού Ποταμού. Η απώλεια των φυσικών υγροτόπων της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες καθιστά τους ορυζώνες σημαντικούς βιότοπους για την διαβίωση πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας, και στη χώρα μας καθώς λειτουργούν ως «τεχνητοί υγρότοποι» και χρησιμοποιούνται ως χώροι τροφοληψίας από τα πουλιά. Η χειμερινή κατάκλυση των ορυζώνων έχει βρεθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαβίωση των πουλιών κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς οι πλημμυρισμένες αυτές περιοχές χρησιμεύουν ως χώροι τροφοληψίας για ένα σημαντικό αριθμό ειδών πουλιών.

Προβλήματα και λύσεις στο ρύζι

Δείτε τις συστάσεις μας στην καλλιέργεια του ρυζιού » περισσότερα

Copyright © Bayer AG