Πυρηνόκαρπα

Είναι ομάδα φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων που ανήκουν στο γένος Prunus και στην οικογένεια των Ροδοειδών. Στην χώρα μας εκπροσωπούνται κυρίως από τα ροδάκινα/νεκταρίνια (450 χιλ. στρ.), κεράσια (82 χιλ. στρ) και βερίκοκα (60 χιλ. στρ).
Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (ΕΕ-28) στην παραγωγή ροδάκινων μετά την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα νωπών και μεταποιημένων ροδάκινων. Κυριότερη χώρα εξαγωγών του νωπού προϊόντος είναι η Ρωσία, ενώ για το μεταποιημένο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα στην Ελλάδα καταναλώνονται νωπά και μόνο τα συμπύρηνα ροδάκινα πάνε στην μεταποίηση, αν και κάποιες ποσότητες και από αυτά καταναλώνονται νωπά.
Στα κεράσια η χώρα μας παράγει περίπου 43 χιλιάδες τόνους καταλαμβάνοντας την 12η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό της παραγωγής (16%) εξάγεται, ενώ το υπόλοιπο καταναλώνεται κυρίως νωπό, με ένα μικρό ποσοστό να οδηγείται στην μεταποίηση κυρίως για την παραγωγή μαρμελάδας, γλυκό του κουταλιού και βυσσινάδα.
Στην παραγωγή βερίκοκων η Ελλάδα είναι επίσης τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (ΕΕ-28) μετά την Ιταλία και την Γαλλία. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βερίκοκων (50 – 60%) στην Ελλάδα κονσερβοποιείται, το 20% περίπου καταναλώνεται νωπό και το υπόλοιπο μεταποιείται σε πολτό και συμπυκνωμένο χυμό.

Κερασιά

Επιστημονικό Όνομα

Prunus avium
Καρποί κερασιάς

Πληροφορίες

Η κερασιά είναι φυλλοβόλο δένδρο μεγάλου μεγέθους, με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου.
Οι ποικιλίες της κερασιάς είναι σχεδόν πάντα αυτοστείρες, άρα για να καρποφορήσουν, πρέπει να γίνει σταυρεπικονίαση. Για την εξασφάλιση αυτής επιβάλλεται η συγκαλλιέργεια ποικιλιών αλληλοσυμβιβαστών και συνανθουσών. Υπάρχουν όμως και ποικιλίες κερασιών που είναι αυτογόνιμες και όπου δεν απαιτούνται δυο διαφορετικές ποικιλίες για να επιτευχθεί καρποφορία.
Ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις παρουσιάζει μετά το 20ό έτος.

Ροδακινιά

Επιστημονικό Όνομα

Prunus persica
Ροδακινιά σε άνθηση

Πληροφορίες

Κατάγεται από την Κίνα, όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει ως αυτοφυής. Στη συνέχεια η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις μεγαλύτερες, με τα επιτραπέζια ροδάκινα να καλλιεργούνται σε ποσοστό 40% και τα βιομηχανικά σε ποσοστό 60%.
Η ροδακινιά είναι ένα δέντρο για το οποίο είναι απαραίτητη η έντονη ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να μπορέσει να παράγει καρπούς. Είναι απαραίτητο το ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που να φτάνουν ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Είναι δένδρο απαιτητικό σε νερό σε όλη τη βλαστική περίοδο, ιδιαίτερα όμως από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
Η ροδακινιά μπαίνει στην καρποφορία μετά τον 3ο -4ο χρόνο και η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται περίπου στα 15 χρόνια.

Βερικοκιά

Επιστημονικό Όνομα

Prunus armeniaca L.
Άνθη Βερικοκιάς

Πληροφορίες

Τα βερίκοκα προέρχονται από την Κίνα (περιοχή του Σινικού Τείχους), από όπου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και διαμέσου αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η βερικοκιά είναι ένα οπωροφόρο, φυλλοβόλο δέντρο που μπαίνει σε αξιόλογη καρποφορία από τον 4ο – 5ο χρόνο και με μεγάλη διάρκεια ζωής που μπορεί και να υπερβεί τα 100 χρόνια.
Προτιμά εδάφη με μέση σύσταση και λεπτή υφή. Σε περιπτώσεις έντονου και ξαφνικού κρύου ή παγετού, τα άνθη ή οι καρποί καταστρέφονται, τα δέντρα όμως αντέχουν και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Προβλήματα και λύσεις στα πυρηνόκαρπα

Δείτε τις συστάσεις μας για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων » περισσότερα

Copyright © Bayer AG