Αμπέλι

Άμπελος η οινοφόρος Vitis vinifera.
Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό, ανήκει δε στην τάξη των Ραμνωδών(Rhamnales) και στην οικογένεια των Αμπελοειδών(Vitaceae), με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης.
Αμπέλι

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλέα της Αιτωλίας Οινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια από αυτές τρώγοντας συνέχεια ένα συγκεκριμένο καρπό πάχαινε περισσότερο από τις άλλες. Μάζεψε τότε αρκετούς και τους πρόσφερε στον βασιλιά του. Εκείνος παρασκεύασε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε "οίνο", στον δε καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι).

Το αμπέλι και η οικογένεια του ήταν γνωστά από την παλαιολιθική εποχή. Σε ανασκαφές που έγιναν βρέθηκαν απολιθώματα οινοφόρου αμπέλου που χρονολογούνται από την ηώκαινη εποχή. Επειδή το αμπέλι δεν αντέχει το ψύχος, κατά την εποχή των παγετώνων εγκλιματίστηκε στις παραμεσόγειες περιοχές και στις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Τα αμπέλια ξεκίνησαν να καλλιεργούνται από την εποχή του χαλκού, καθώς κουκούτσια από σταφύλια βρέθηκαν σε κατοικίες της εποχής αυτής. Επίσης σε επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ παραστάσεις σε τοίχους απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. Οι εικόνες και οι γραφές αυτές χρονολογούνται στα 2.500 χρόνια π.Χ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, η πρώτη καλλιέργεια αμπελιού έγινε στην Κρήτη, ενώ για κάποιους άλλους στη Θράκη και χρονολογούνται γύρω στο 1.000 π.Χ. Ο Όμηρος αναφέρεται στο αμπέλι και το κρασί με τις ονομασίες οίνη, Οινόη, οινιάδα και άλλα. Στη συνέχεια οι Έλληνες και οι Φοίνικες μετέφεραν αμπέλια στην Ιταλική χερσόνησο και η Σικελία έγινε κέντρο παραγωγής σταφυλιών.

Γύρω στο 600 π.Χ. Φοίνικες διέδωσαν την καλλιέργεια του αμπελιού στη Γαλλία και την περίοδο της Ρωμαϊκής το αμπέλι φτάνει στη Βρετανία. Το 13ο αιώνα μ.Χ. οι Άραβες προωθούν την καλλιέργεια του αμπελιού στην Ισπανία και την Πορτογαλία και μέχρι το 17ο αιώνα το αμπέλι ήταν γνωστό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν Ευρωπαϊκά αμπέλια στην Αμερική αλλά καταστράφηκαν μετά από μεγάλη επιδημία φυλλοξήρας, ενός εντόμου του εδάφους που προσβάλλει τις ρίζες του φυτού με αποτέλεσμα αυτό να ξεραίνεται. Συνέπεια αυτού ήταν να καλλιεργηθούν άγριες ποικιλίες ντόπιων αμπελιών ανθεκτικών στο έντομο, οι οποίες στις αρχές του 18ου αιώνα έφτασαν να καλλιεργούνται στην Αγγλία και στη Γαλλία. Όμως τα αμπέλια αυτά προσβλήθηκαν από διάφορες άλλες ασθένειες που κατέστρεψαν το 70% των καλλιεργειών. Η λύση δόθηκε με τον εμβολιασμό άγριων αμερικάνικων αμπελιών και τη δημιουργία ανθεκτικών υβριδίων.
 

Αμπέλι

Επιστημονικό Όνομα

Vitis vinifera L.

Πληροφορίες

      Το αμπέλι αποτελεί μια από τις σημαντικές ελληνικές καλλιέργειες καθώς από αυτό παράγονται τρία βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα: Η σταφίδα, τα επιτραπέζια σταφύλια και το κρασί.Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις επιτραπέζιων ποικιλιών ανέρχονται σε 163.650 στρέμματα (2012) με κύριες περιοχές  αυτές της Κορινθίας, Καβάλας,  Ηρακλέιου Λάρισας και Χαλκιδικής. Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα. Το 2003 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονταν στα 12.000 εκτάρια ενώ το 2011 ανέρχονταν σε 16.500 εκτάρια. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι: Σουλτανίνα, Victoria, Italia, Ραζακί, Crimson seedless κα.

     Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών καλύπτουν έκταση 67.329 στρεμμάτων (2012) με βασικές περιοχές αυτές της Κορινθίας,  Καβάλας, Ηρακλείου, Χαλκιδικής και Λάρισας, ενώ ο ελληνικός οίνος έχει καταφέρει να ανοίξει νέους δρόμους στις αγορές του εξωτερικού.

 

 

 

Προβλήματα και λύσεις στο αμπέλι

Δείτε τις συστάσεις μας για την καλλιέργεια του αμπελιού » περισσότερα

Copyright © Bayer AG