Αγγούρι

Το αγγούρι είναι καρπός του ετήσιου φυτού της αγγουριάς (Cucumis sativus - Σικυός ο ήμερος) και ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών.

Η προέλευση του είναι από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν πριν από 3.000 χρόνια. Είναι ένα από τα κυριότερα φυτά που αναφέρονται στη Βίβλο και στο ξεκίνημα της χριστιανικής εποχής καλλιεργούταν στη νότιο Αφρική, στην Ιταλία ,στην Ελλάδα, στην ινδική χερσόνησο και σε άλλες χώρες. Ο αυτοκράτορας Τιβέριος ανέπτυξε καταναγκαστικές μεθόδους για να εξασφαλίσει σταθερό ανεφοδιασμό των αγορών με αγγούρια.

Η καλλιέργεια αγγουριών πρωτοεισήχθηκε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Αγγλία, στης αρχές του 1300 αλλά καλλιεργήθηκε συστηματικά 250 χρόνια αργότερα.

Ο Κολόμβος μετέφερε σπόρους αγγουριού στην Αϊτή το 1539 όπου και άρχισε να καλλιεργείται από τις αυτόχθονες φυλές στη Φλόριντα, στη Βιρτζίνια το 1584  και στη Μασαχουσέτη το 1629.  Με βάση τα παραπάνω, η αγγουριά είναι ένα από τα πιο παλιά καλλιεργούμενα είδη.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καλλιεργείται σχεδόν από τότε που άρχισαν να καλλιεργούνται και τα δημητριακά. Τμήματα του φυτού έχουν βρεθεί σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους,  ενώ στην Ελλάδα αναφέρεται σε πολλά αρχαία γραπτά. Ο Θεόφραστος, με το όνομα «Σικύς ή Σικύος», αναφέρεται σε τουλάχιστον 3 ποικιλίες.

Αγγούρι

Επιστημονικό Όνομα

Cucumis sativus

Πληροφορίες

Σήμερα, φρέσκα αγγούρια είναι διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου. Πολλές περιοχές στην Κίνα, την Φλόριντα, το Τέξας και την Καλιφόρνια είναι οι πιο σημαντικές παραγωγικές περιοχές, ιδιαίτερα για τη χειμερινή και ανοιξιάτικη αγορά. Οι διάφορες ποικιλίες αγγουριού είναι παρόμοιες στην αύξηση και την ανάπτυξη και συνεισφέρουν σημαντικά ποσά βιταμινών και ανόργανων αλάτων.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλά υβρίδια. Ακόμα και οι Ρωσοπόντιοι που έφτασαν στην χώρα μας έφεραν σπόρο από τη Ρωσία για να καλλιεργήσουν εδώ τη μικρόκαρπη ρωσική αγγουριά, η οποία χρησιμοποιείται για τουρσί. Εκτός από τη χρήση του στη διατροφή (ωμό ως ορεκτικό, σε σαλάτες, ή τουρσί σε ξύδι ή άλμη κ.τ.λ.), χρησιμοποιείται σήμερα και από τις βιομηχανίες καλλυντικών για την παραγωγή σκευασμάτων περιποίησης προσώπου. Η φαρμακευτική αξία του αγγουριού έγκειται στο γεγονός ότι εμπεριέχει ουσίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συστατικά επιθεμάτων προσώπου, είναι διουρητικό ενώ ο χυμός του έχει βρεθεί ότι ωφελεί το δέρμα και τους πάσχοντες από δερματικά.

Copyright © Bayer AG