Σκωρίαση πυρηνοκάρπων

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Tranzschelia pruni-spinosae

Συνώνυμα

Puccinia pruni-spinosae

Κοινά Ονόματα

Σκωρίαση πυρηνοκάρπων

Βιολογία

Περιγραφή

H ασθένεια προσβάλλει όλα τα πυρηνόκαρπα προκαλώντας πρόωρη φυλλόπτωση και κηλίδωση των καρπών. Επιπλέον, εξασθενεί τα δένδρα και τα κάνει ευαίσθητα στο ψύχος και σε άλλες παρασιτικές προσβολές.

Βλάβη

Οι προσβολές εμφανίζονται συνήθως στα φύλλα και τους κορμούς, αλλά σπανιότερα και στους βλαστούς. Στα φύλλα, αρχικά παρατηρούνται μικρές χλωρωτικές και αργότερα καστανές κηλίδες, οι οποίες στην κάτω επιφάνεια παίρνουν την μορφή κοκκινοκαστανών φλυκταινών, γεμάτων με σκόνη (σπόρια του παθογόνου). Τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Στους καρπούς προκαλείται όμοια κηλίδωση, η οποία καθώς ο καρπός αναπτύσσεται, προκαλεί παραμόρφωση. Στους βλαστούς σχηματίζονται μικρά καστανά-μαύρα έλκη, στα οποία δημιουργούνται σχισμές, απ' όπου βγαίνουν τα σπόρια του παθογόνου.

Αιτία

Η σκωρίαση στα πυρηνόκαρπα προκαλείται από τον μύκητα Tranzschelia pruni-spinosae. O μύκητας διαχειμάζει κυρίως με μια μορφή σπορίων, τα ουρεδοσπόρια, πάνω στους κλάδους και τα πεσμένα φύλλα των πυρηνοκάρπων. Αυτοί οι κλαδίσκοι και τα φύλλα αποτελούν την κύρια εστία μόλυνσης, απ' όπου την άνοιξη διασπείρονται με τον άνεμο και την βροχή, προκαλώντας νέες μολύνσεις. Ο θερμός και υγρός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας. Το παθογόνο για να συμπληρώσει το βιολογικό του κύκλο χρειάζεται δύο ξενιστές: τα πυρηνόκαρπα και διάφορα είδη του γένους Anemone, Ranunculus κ.α.

Έλεγχος

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς κατά την περίοδο της βλάστησης με κατάλληλα μυκητοκτόνα.

Copyright © Bayer AG