Βακτηριακό έλκος αμυγδαλιάς

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Pseudomonas amygdali

Κοινά Ονόματα

Βακτηριακό έλκος αμυγδαλιάς

Βιολογία

Περιγραφή

Aσθένεια πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές, καταστρέφοντας ολόκληρα δενδροκομεία. Προκαλεί εξασθένηση, μείωση της παραγωγικότητας, αλλά και αποξήρανση κλάδων ή και ολόκληρων δέντρων.

Βλάβη

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η παρουσία ανοικτών ελκών στα κλαδιά και τον κορμό της αμυγδαλιάς. Γύρω από τη σχισμή του έλκους παρατηρούνται διογκωμένα χείλη με ανώμαλη επιφάνεια. Το ξύλο κάτω από τα έλκη παρουσιάζει καστανό μεταχρωματισμό. Σε αντίθεση με τα άλλα έλκη που σχηματίζονται στα πυρηνόκαρπα, αυτά αναπτύσσονται αργά, όλο το χρόνο και είναι ενεργά για πολλά χρόνια.

Αιτία

Η ασθένεια οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas amygdali. Το βακτήριο ζει και πολλαπλασιάζεται μέσα στα έλκη, απ' όπου βγαίνουν με τη βροχή, διασπείρονται και προκαλούν νέες μολύνσεις, εφ' όσον υπάρχουν πύλες εισόδου (πληγές, ουλές πτώσης φύλλων). Οι ιστοί της αμυγδαλιάς είναι ευπαθείς στις μολύνσεις όλες τις εποχές του έτους.

Έλεγχος

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας

Συνιστάται αφαίρεση και κάψιμο όλων των προσβεβλημένων κλαδιών ή ακόμα και εκρίζωση και καταστροφή ολόκληρου του δέντρου, εφ' όσον η ασθένεια εμφανίζεται σε αμόλυντες περιοχές και απολύμανση των εργαλείων. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείται απόλυτα υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό και ανθεκτικές ποικιλίες αμυγδαλιάς, όπως οι ποικιλίες Ferragnei, Marcona, Ferauduel και Παγκράτη. Επιπλέον, συστήνεται να γίνονται ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα όταν αρχίζει η φυλλόπτωση και μετά, ανάλογα τις συνθήκες

Copyright © Bayer AG