Βιολογία
Περιγραφή
Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τη ροδακινιά, την αμυγδαλιά και τη βερυκοκιά. Προκαλεί καχεκτική ανάπτυξη των δέντρων, μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση των καρπών. Σοβαρές είναι και οι ζημιές των δενδρυλλίων στα φυτώρια.
Βλάβη
Προσβάλλονται τα φύλλα, οι τρυφεροί βλαστοί, οι οφθαλμοί, τα άνθη και οι καρποί. Τα φύλλα κυρίως της κορυφής αναδιπλώνονται, κατσαρώνουν και με ευνοϊκές συνθήκες καλύπτονται από ένα χαρακτηριστικό λευκό επίχρισμα (μυκήλιο και καρποφορίες του παθογόνου ). Τελικά, δεν αναπτύσσονται καλά και πέφτουν. Οι τρυφεροί βλαστοί δεν αναπτύσσονται κανονικά και κάποιες φορές παρουσιάζουν ξηράνσεις. Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί δεν εκπτύσσονται ή εάν εκπτυχθούν παράγουν καχεκτική βλάστηση και μεταχρωματισμένες ταξιανθίες που τελικά ξηραίνονται και πέφτουν. Στους καρπούς, οι οποίοι προσβάλλονται νωρίς, σχηματίζονται λευκές, μάλλον κυκλικές κηλίδες, οι οποίες προεξέχουν, χάνουν το χνούδι τους, νεκρώνονται και σκάζουν.
Αιτία
Στην ροδακινιά και στην αμυγδαλιά, η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Sphaerotheca pannosa. Σπανίως ο ίδιος μύκητας προσβάλλει και τη βερυκοκιά. Διαχειμάζει με τη μορφή μυκηλίου στους οφθαλμούς και σε ήπιους χειμώνες στους βλαστούς και στους κλαδίσκους. Τα σπόρια του μύκητα (κονίδια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν τα τρυφερά όργανα του δέντρου. Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό και με μεγάλη ηλιοφάνεια καιρό. Το ωΐδιο της βερυκοκιάς οφείλεται στον μύκητα Podosphaera tridactyla. Το ίδιο παθογόνο μπορεί να προσβάλλει και τη δαμασκηνιά. Διαχειμάζει στα φύλλα που παραμένουν στο δέντρο το χειμώνα με τη μορφή μυκηλίου ή εάν πέφτουν όλα τα φύλλα η διαχείμαση γίνεται με τη μορφή καρποφορίας (κλειστοθήκια).