Φλοιοφάγος

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Hylesinus oleiperda

Κοινά Ονόματα

Φλοιοφάγος

Βιολογία

Περιγραφή

Ξυλοφάγο έντομο της ελιάς

Είναι ένα μικρό μαύρο έντομο με κόκκινα πόδια και κεραίες. Ο φλοιοφάγος συμπληρώνει κατα κανόνα μια γενεά τον χρόνο. Διαχειμάζει σαν αναπτυγμένη προνύμφη μέσα στο νυμφικό θάλαμο στο άκρο της θυγατρικής στοάς. Την άνοιξη νυμφώνεται και τα ακμαία εξέρχονται τον Απρίλιο-Μάιο. Μετακινούνται στη βάση των νεαρών κλαδιών, όπου ανοίγουν τροφικά βοθρία. Αργότερα τα θηλυκά εισέρχονται κάτω από τον φλοιό, ορύσσουν τη μητρική στοά αναπαραγωγής και ωοτοκούν κατά μήκος της. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες ορύσσουν τις θυγατρικές στοές. Αναπτύσσονται αργά το φθινόπωρο και ανοίγουν στο άκρο της στοάς το νυμφικό θάλαμο, όπου θα διαχειμάσουν.

Συστήνεται να κόβονται και να καίγονται τα προσβεβλημένα κλαδιά. Επίσης τα δένδρα θα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενισχύοντάς τα με λιπάνσεις και αρδεύσεις. Για την καταπολέμηση των ακμαίων συστήνεται ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο όταν εμφανίζονται.

Βλάβη

Σε αντίθεση με τον φλοιοτρίβη της ελιάς, ο φλοιοφάγος προσβάλλει και υγιείς ζωηρούς κλάδους. Τα δένδρα παρουσιάζουν ξερά κλαδιά. Κάτω από τον φλοιό διακρίνονται οι χαρακτηριστικές στοές και εξωτερικά στην περιοχή της προσβολής, ο φλοιός νεκρώνεται, βυθίζεται κι αποκτά το χρώμα της σκουριάς. Τα μικρά δενδρύλλια σε φυτώρια κινδυνεύουν να ξεραθούν ολοκληρωτικά μετά από προσβολή του φλοιοφάγου. Οι μεγαλύτεροι βραχίονες δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία.

Πού συναντάται

Καλλιέργειες

  • Ελιά

Copyright © Bayer AG