Καστανή εσχάρωση

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Brevipalpus lewisi

Κοινά Ονόματα

Καστανή εσχάρωση

Βιολογία

Περιγραφή

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1982 στην περιοχή του Τυρνάβου και από εκεί εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Εκτός από το αμπέλι προσβάλλει την πορτοκαλιά, λεμονιά και διάφορα καλλωπιστικά φυτά.

Διαχειμάζει ως ακμαίο, κατά αποικίες κάτω από τον φλοιό ή τα ρυτιδώματα του κορμού. Την άνοιξη δραστηριοποιείται, προσβάλλει τα πράσινα, τρυφερά τμήματα του φυτού και πολλαπλασιάζεται. Τα ωά του είναι κόκκινα και τοποθετούνται μεμονωμένα ας διάφορα μέρη του φυτού, όπως στη βάση των ματιών, στη ράχη των σταφυλιών και κατά μήκος των νεύρων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Συμπληρώνει 4 γενεές το χρόνο.

Ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης συστήνονται οι χειμερινοί ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα και επέμβαση νωρίς στη βλαστική περίοδο.

Βλάβη

Το άκαρι αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή. Η προσβολή ξεκινάει από τη βάση των βλαστών, όπου αρχικά εμφανίζεται σκούρος μεταχρωματισμός, που στη συνέχεια εξελίσσεται σε εσχάρωση. Προσβάλλονται οι ταξιανθίες, όποτε ξηραίνονται τα άνθη, η ράχη των σταφυλιών και οι ράγες, όπου δημιουργούνται εσχαρώσεις με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των σταφυλιών.

Πού συναντάται

Καλλιέργειες

  • Αμπέλι επιτραπέζιο
  • Καλλωπιστικά
  • Καλλωπιστικά (Θ)

Copyright © Bayer AG