Κοινός θρίπας (καπνού)

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Thrips tabaci

Κοινά Ονόματα

Κοινός θρίπας (καπνού)

Βιολογία

Περιγραφή

Το είδος Thrips tabaci είναι κοσμοπολίτικο και πολυφάγο. Προσβάλλει το βαμβάκι, τον καπνό, τα ψυχανθή και πολλές άλλες καλλιέργειες.

Το ακμαίο έχει μήκος 0,8 χιλ. και χρώμα κιτρινοκάστανο. Οι πτέρυγες είναι στενές, γκριζοκίτρινες, με μακρούς κροσσούς. Οι κεραίες του έχουν 7 άρθρα (σε αντίθεση με τον Θρίπα της Καλιφόρνια Frankliniella occidentalis, που φέρει κεραίες με 8 άρθρα και μπορεί να ανευρεθεί επίσης στο βαμβάκι). Οι νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ακμαία και έχουν χρώμα λευκοκίτρινο.

Τα άνθη του βαμβακιού μπορεί να προσβληθούν και από τον θρίπα της Καλιφόρνια (Frankliniella occidentalis), οπότε προκαλείται πτώση τους ή ανάπτυξη καχεκτικών "καρυδιών".

Βλάβη

Τα προσβεβλημένα μέρη παίρνουν ασημί χρώμα. Ο θρίπας του καπνού προσβάλλει γενικά τα πράσινα τμήματα του φυτού, κυρίως τα φύλλα και σε μεγάλους πληθυσμούς και τους νεαρούς πράσινους καρπούς. Οι προσβεβλημένες κοτυληδόνες παίρνουν ασημί χρώμα. Τα φύλλα παραμορφώνονται, σχίζονται σαν να έχουν χτυπηθεί από χαλάζι ή καφετιάζουν. Σοβαρές ζημιές μπορεί να προκληθούν στα νεαρά φυτά στις πρώϊμες φυτείες, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη των βαμβακόφυτων.

Πού συναντάται

Καλλιέργειες

Copyright © Bayer AG