Οτιόρρυγχος

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Otiorrhynchus spp.

Κοινά Ονόματα

Οτιόρρυγχος

Βιολογία

Περιγραφή

Είναι έντομο νυκτόβιο, ενώ την ημέρα κρύβεται στο έδαφος. Προσβάλλει ιδιαίτερα τη Σουλτανίνα και την Κορινθιακή σταφίδα κι είναι διαδεδομένο στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Ανήκει στα ρυγχοφόρα κολεόπτερα, με σώμα θαμπό, σκούρο καστανό ή μαύρο. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη σε κελί στο έδαφος και έχει 1 γενεά το χρόνο. Νυμφώνεται και ενηλικιώνεται την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο). Ωοτοκούν συνήθως την άνοιξη, στο έδαφος ή στο φύλλωμα. Οι προνύμφες ζουν στο έδαφος και τρέφονται με τις ρίζες, τον υπόγειο φλοιό των πρέμνων και άλλων ξενιστών (πολυφάγες).

Εφαρμόζεται ψεκασμός με καλό «λούσιμο» των πρέμνων και ιδιαίτερα του κορμού με κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα. Η επέμβαση γίνεται με το φούσκωμα των οφθαλμών ή λίγο αργότερα.

Βλάβη

Προσβάλλει (τρώγει) τους οφθαλμούς (μάτια) και την τρυφερή βλάστηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Πολύ χαρακτηριστική είναι η προσβολή στα φύλλα, τα οποία παρουσιάζουν εγκοπές στην περιφέρεια του ελάσματος. Ωοτοκεί στο έδαφος και οι προνύμφες ζημιώνουν τις ρίζες. Προσβολή από πυκνό πληθυσμό κάνει τα κλήματα να φαίνονται όπως μετά από χαλαζόπτωση. Η ζημιά στους οφθαλμούς και τους βλαστούς επηρεάζει την σοδειά του επόμενου έτους.

Πού συναντάται

Καλλιέργειες

Copyright © Bayer AG