Βιολογία
Περιγραφή
Κοκοειδές που συναντάται στην ελιά στην περιοχή της Μεσογείου
Μεσογειακό είδος με μοναδικό ξενιστή την ελιά. Το θηλυκό είναι σφαιρικό, κλεισμένο μαζί με άλλα άτομα σε σκληρό προστατευτικό ασπίδιο, χρώματος γκρι. Απαντάται στις μασχάλες των κλαδίσκων ή σε τρύπες που έχουν ανοίξει σκολύτες. Τα αρσενικά είναι πτερωτά, καστανά, μήκους 1mm και προτιμούν να εγκαθίστανται στα φύλλα. Διαχειμάζει κυρίως ως ακμαίο και συμπληρώνει 1-2 γενεές το χρόνο, ανάλογα την περιοχή. Στο μονοετή κύκλο, η ωοτοκία αρχίζει τον Μάρτιο και συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο. Οι νεαρές νύμφες εμφανίζονται αρχές Απριλίου και αναπτύσονται την θερμή εποχή του έτους. Στον κύκλο με 2 γενεές, τα ακμαία εμφανίζονται τον Αύγουστο και ωοτοκούν μέχρι και το Σεπτέμβριο. Η 1η γενεά διαρκεί 5 μήνες και η 2η 7 μήνες.
Συνήθως οι ζημιές δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρουν. Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση των δένδρων σε καλή κατάσταση, στην αποφυγή τραυμάτων στους κλαδίσκους, στην συστηματική καταπολέμηση άλλων εντόμων εχθρών όπως το λεκάνιο και ο φλοιοτρίβης, των μυκήτων που εξασθενούν το δένδρο (κυκλοκόνιο). Επίσης, συστήνεται αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδίσκων, προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις, κλαδεύματα και ορθολογική άρδευση και λίπανση. Όταν υπάρχει πρόβλημα συστήνονται ψεκασμοί με κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα εναντίον των κινητών προνυμφών.
Βλάβη
Μυζούν χυμό και στα μελιτώδη εκκρίματά τους αναπτύσσονται δευτερογενώς μύκητες της καπνιάς. Ζημιές κυρίως προκαλούνται σε ηλικιωμένα, εξασθενημένα και παραμελημένα δένδρα, σε περιοχές με θερμό και ξηρό κλίμα. Σε έντονη προσβολή οι οφθαλμοί δεν εκπτύσονται κανονικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η βλάστηση και η καρποφορία του επόμενου έτους. Τα φύλλα παραμορφώνονται και πέφτουν πρόωρα, οι καρποί δεν αναπτύσονται κανονικά και οι κλαδίσκοι ξηραίνονται από το σημείο της προσβολής μέχρι την κορυφή