Αγριομελιτζάνα ή μεγάλη κολλητσίδα

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Xanthium strumarium

Κοινά Ονόματα

Αγριομελιτζάνα ή μεγάλη κολλητσίδα

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντάται συχνά στους καλλιεργούμενους αγρούς, π.χ. σε βαμβάκι, αραβόσιτο, τεύτλα, κηπευτικά, καπνό, πατάτα.

Τα νεαρά φυτά αγριομελιτζάνας (μέχρι το στάδιο των 3-4 φύλλων) είναι δηλητηριώδη. Η αγριομελιτζάνα είναι έντονα ανταγωνιστικό ζιζάνιο στις καλλιέργειες και εκτός από την μείωση των αποδόσεων, ζημιώνει επίσης την ποιότητα, π.χ. στο βαμβάκι, όταν οι αγκαθωτοί καρποί της κολλούν στις ίνες του βαμβακιού. Xαρακτηρίζεται ως δυσκολοεξόντωτο ζιζάνιο. Η εξάπλωση και η οικονομική σημασία του αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει την άνοιξη. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι μεγάλες και σαρκώδεις, με μυτερό άκρο. Τα πρώτα φύλλα είναι μακρόστενα, ενώ τα ανώτερα είναι μεγάλα, τριγωνικά, με βαθιά σχισίματα και ανώμαλη οδοντωτή περιφέρεια. Ο βλαστός και οι μίσχοι των φύλλων και οι νευρώσεις έχουν κοκκινωπή απόχρωση. Ο βλαστός φέρει επίσης χνούδι. Φέρει αρσενικά άνθη (κατά κεφαλές στις κορυφές των διακλαδώσεων) και θηλυκά (στις μασχάλες των φύλλων). Ανθίζει το καλοκαίρι. Ο καρπός έχει ωοειδές σχήμα, είναι δερματώδης και φέρει αγκάθια στην επιφάνειά του. Έχει την ιδιότητα να κολλά στα ρούχα ή στο τρίχωμα των ζώων και να μεταφέρεται.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η διακοπή του ληθάργου των σπόρων γίνεται σταδιακά, οπότε αντίστοιχο είναι και το φύτρωμα του ζιζανίου.

Copyright © Bayer AG