Αγριοσινάπι ή βρούβα

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Sinapis arvensis

Κοινά Ονόματα

Αγριοσινάπι ή βρούβα

Περιγραφές

Περιγραφή

Aπαντάται σε καλλιεργούμενες (κηπευτικά, σιτηρά, βαμβάκι) και ακαλλιέργητες εκτάσεις. Προτιμά τα γόνιμα εδάφη, πηλώδη ή αργιλλώδη. Μαζί με την ραφανίδα και το ραπίστρο απαντώνται συχνά σε σιταγρούς και καλαμποκοχώραφα.

Είναι διαδεδομένο ζιζάνιο στην χώρα μας (συγκαταλέγεται στα 10 σημαντικότερα) και ανταγωνίζεται έντονα τα καλλιεργούμενα φυτά σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα είναι όμως και μελισσοκομικό φυτό. Εκτός από το άγριο σινάπι στη χώρα μας είναι επίσης διαδεδομένο το ήμερο σινάπι S. alba, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Τα φύλλα του φέρουν χαρακτηριστικές κολπώσεις, σε διάκριση από το άγριο σινάπι. Το S. alba ανθίζει επίσης πρωϊμότερα από το S. arvensis και αποτελεί μελισσοκομικό φυτό. Kαλλιεργείται επίσης ως σαλατικό και για παραγωγή μουστάρδας ή λαδιού.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει φθινόπωρο-χειμώνα. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι σαρκώδεις και καρδιόσχημες. Τα φύλλα των αναπτυγμένων φυτών είναι μεγάλα και οδοντωτά. Το ριζικό σύστημα είναι πυκνό. Τα άνθη είναι κίτρινα με πέταλα σε σχήμα σταυρού (Σταυρανθές) και εμφανίζονται την άνοιξη. Ο καρπός είναι λοβός, χαρακτηριστικό της οικογένειας, μακρύς και με ράμφος.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, που διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για αρκετά χρόνια. Φυτρώνουν όμως όταν βρίσκονται σε μικρό βάθος.

Copyright © Bayer AG