Αγριοτοματιά ή Στύφνος

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Solanum nigrum

Κοινά Ονόματα

Αγριοτοματιά ή Στύφνος

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντάται σε καλλιέργειες τεύτλων, βαμβακιού, πατάτας, βιομ. τομάτας, καλαμποκιού, λαχανικών, αλλά και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Προτιμά τα θερμά, γόνιμα εδάφη, πλούσια σε άζωτο και οργανική ύλη.

Τα αναπτυγμένα φυτά και οι καρποί περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, όμως ως δηλητηριώδη αναφέρονται μόνο τα φυτά που φύονται σε ορεινές περιοχές. Πρόκειται για διαδεδομένο ζιζάνιο (συγκαταλέγεται στα 10 σημαντικότερα), που ανταγωνίζεται έντονα τα καλλιεργούμενα φυτά ή ζημιώνει με άλλους τρόπους την ποιότητα της παραγωγής (π.χ. βάφει με τους καρπούς του τις ίνες του βαμβακιού). Έτσι αποτελεί είδος με οικονομική σημασία για την ζιζανιοκτονία και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως "δύσκολο". Ωστόσο οι βλαστοί των νεαρών φυτών χρησιμοποιούνται ως σαλατικό.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει άνοιξη-καλοκαίρι. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι ωοειδείς με μυτερό άκρο και ευδιάκριτη την κεντρική νεύρωση. Τα φύλλα των αναπτυγμένων φυτών είναι τριγωνικά. Το φυτό φέρει τρίχες και έχει ημιθαμνώδη εμφάνιση. Τα άνθη είναι λευκά. Οι καρποί είναι μικρές ράγες μαύρου χρώματος, σε μέγεθος μπιζελιού.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, που διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια.

Copyright © Bayer AG