Αντράκλα ή Γλυστρίδα

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Portulaca oleracea

Κοινά Ονόματα

Αντράκλα ή Γλυστρίδα

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντάται σε καλλιεργούμενες και ακαλλιέργητες εκτάσεις. Είναι συνηθισμένο ζιζάνιο των κηπευτικών, καθώς και αμπελώνων και οπωρώνων. Προτιμά θερμά, αφράτα και γόνιμα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις, γιατί είναι ευαίσθητο στην σκίαση.

Η αντράκλα ή γλυστρίδα χρησιμοποιείται και ως σαλατικό. Είναι επίσης χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό. Πέραν τούτου όμως είναι σοβαρό και "δύσκολο" ζιζάνιο των καλλιεργειών και έχει οικονομική σημασία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει τέλος άνοιξης-αρχές καλοκαιριού. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι επιμήκεις, σαρκώδεις με κοκκινωπή απόχρωση στην κάτω επιφάνεια. Τα φύλλα των ανεπτυγμένων φυτών είναι πολύ σαρκώδη, μικρά, ροπαλοειδή και λεία. Ο βλαστός είναι επίσης σαρκώδης και λείος, έρπων, με κοκκινωπή απόχρωση και έντονα διακλαδισμένος. Η διάταξη είναι τόσο πυκνή, που το φυτό σχηματίζει σχεδόν ένα στρώμα, που καλύπτει το έδαφος. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινου χρώματος και εμφανίζονται από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Ο καρπός είναι κάψα.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, που διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια. Όμως αν υπάρχει υγρασία οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να βλαστήσουν αμέσως. Υπό κατάλληλες συνθήκες νέα φυτά μπορεί να αναπτυχθούν από τμήματα του βλαστού.

Copyright © Bayer AG