Ηλιοτρόπιο

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Heliotropium europaeum

Κοινά Ονόματα

Ηλιοτρόπιο

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντάται συχνά σε όψιμες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες, σε αμπελώνες, ελαιώνες, καθώς και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Προτιμά ξηρές και ηλιόλουστες τοποθεσίες.

Το ηλιοτρόπιο είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και όταν αναπτύσσει υψηλούς πληθυσμούς, μπορεί να αποβεί επιζήμιο ιδιαίτερα στις ξηρικές ή περιστασιακά αρδευόμενες καλλιέργειες. Επιπλέον θεωρείται ζιζάνιο που υποβαθμίζει τους βοσκότοπους. Αντίθετα είναι επιθυμητό φυτό στην μελισσοκομία, επειδή ανθίζει σε κρίσιμη εποχή (καλοκαίρι). Εκτός από το H. europaeum στην Ελλάδα απαντώvται και τα H. dolosum (μακρόκαρπο ηλιοτρόπιο) και H. hirsutissimum (τριχωτό ηλιοτρόπιο).

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει την άνοιξη σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι ωοειδείς. Έχει ποώδη ανάπτυξη και γκριζοπράσινο χρώμα. Τα φύλλα των αναπτυγμένων φυτών είναι ωοειδή με έντονες νευρώσεις και φέρουν τρίχες. Τα άνθη είναι μικρά, λευκά και φέρονται σε βοστρυχοειδή ταξιανθία, που κάμπτεται και σχηματίζει τόξο. Έχουν την ιδιότητα να στρέφονται προς τον ήλιο και από αυτό πήρε το φυτό το όνομά του. Εμφανίζονται το καλοκαίρι.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Copyright © Bayer AG