Κίρσιο ή Αγκάθι

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Cirsium arvense

Κοινά Ονόματα

Κίρσιο ή Αγκάθι

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντάται στους σιταγρούς και σε ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες, όπως π.χ.τεύτλα, βαμβάκι, καλαμπόκι. Επίσης σε λαχανικά, σε οπωρώνες και αμπελώνες καθώς και σε βοσκοτόπους. Προτιμά εδάφη βαθιά, γόνιμα, δροσερά, με καλή στράγγιση. Είναι περισσότερο διαδεδομένο στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανταγωνίζεται έντονα τα καλλιεργούμενα φυτά και θεωρείται δύσκολο ζιζάνιο. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι εκκρίνει στο έδαφος ουσίες τοξικές για την ανάπτυξη άλλων φυτών. Είναι ωστόσο χρήσιμο φυτό στη μελισσοκομία και τα άνθη του δίνουν ανοιχτόχρωμο μέλι.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών από σπόρο είναι ωοειδείς και σαρκώδεις. Τα φύλλα των αναπτυγμένων φυτών και των φυτών από τμήματα της ρίζας είναι επιμήκη, με ανώμαλη περιφέρεια και αγκαθωτά. Στο νεαρό στάδιο τα φυτά έχουν τη μορφή ροζέττας. Ο βλαστός των αναπτυγμένων φυτών είναι χνουδωτός. Το ριζικό σύστημα είναι βαθύ και εκτεταμένο. Αποτελείται από τις οριζόντιες ρίζες, που φέρουν γόνατα και οφθαλμούς, από όπου αναπτύσσονται νέα φυτά, από τις κάθετες ρίζες και τις ενδιάμεσες, απορροφητικές ρίζες. Τα άνθη φέρονται σε κεφαλές και έχουν χρώμα ρόδινο-μώβ. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα σπέρματα είναι εφοδιασμένα με εξάρτημα τριχών για την διασπορά τους από τον άνεμο.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με υπόγειους βλαστούς. Οι σπόροι διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια και φυτρώνουν από μικρό βάθος σε θερμοκρασία εδάφους υψηλότερη από 10 βαθμούς.

Copyright © Bayer AG