Κόνυζα

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Conyza spp.

Κοινά Ονόματα

Κόνυζα

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντώvται σε καλλιέργειες μηδικής, οπωροφόρων, αμπελιού, σε βοσκοτόπους και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Προτιμούν εδάφη με καλή στράγγιση.

Πρόκειται για ζιζάνια ανθεκτικά στην ξηρασία, που αναπτύσσουν πλούσια βλάστηση. Γι` αυτό ο ανταγωνισμός τους με τα καλλιεργούμενα φυτά για νερό και θρεπτικά συστατικά είναι πολύ έντονος, ιδιαίτερα υπό δυσμενείς για τις καλλιέργειες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Επιπλέον αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι εκκρίνουν στο έδαφος ουσίες, ανασταλτικές της ανάπτυξης των άλλων φυτών.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Έχουν δύο μορφές. Τον χειμώνα παρουσιάζονται με τη μορφή ροζέττας. Τα φύλλα αυτά είναι επιμήκη, ωοειδή με οδοντωτή περιφέρεια. Προς το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι η ροζέττα ξηραίνεται και αναπτύσσεται ο βλαστός με μικρότερα και λεπτότερα φύλλα. Στην κορυφή σχηματίζει πλούσιες διακλαδώσεις, οι οποίες φέρουν τις ταξιανθίες (κεφαλές). Το είδος C. canadensis, που κατάγεται από την Βόρεια Αμερική έχει έντονο πράσινο χρώμα και κεφαλές μικρές και κιτρινωπές. Το C. bonariensis, που κατάγεται από την τροπική ζώνη της Αμερικής έχει γκριζόλευκο χρώμα και κεφαλές γκριζόλευκες και μεγαλύτερες. Ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και βαθιά.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζονται με σπόρο.

Copyright © Bayer AG