Λουβουδιά

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Chenopodium album

Κοινά Ονόματα

Λουβουδιά

Περιγραφές

Περιγραφή

Είναι είδος πολύ διαδεδομένο στους ελληνικούς αγρούς. Προτιμά εδάφη πλούσια σε άζωτο και χούμο, αμμώδη ή πηλώδη. Στους αγρούς εμφανίζεται κατά πυκνές κηλίδες.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα είδη της ελληνικής ζιζανιοχλωρίδας με αντίστοιχα μεγάλη οικονομική σημασία (5ο κατά σειρά σπουδαιότητας). Ταυτόχρονα είναι από τα πιο διαδεδομένα ζιζάνια σε παγκόσμια κλίμακα και περιλαμβάνεται στα 10 σημαντικότερα.

Μπορεί να αναπτύξει πολύ υψηλούς πληθυσμούς και έτσι να ανταγωνίζεται έντονα τα καλλιεργούμενα φυτά με συνέπεια μείωση της απόδοσης. Στα τευτλοχώραφα της Ελλάδας απαντάται επίσης το είδος C. rubrum (αλμυρολουβουδιά).

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει την άνοιξη-καλοκαίρι. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι επιμήκεις, με ωοειδές σχήμα, χρώμα κόκκινο-βιολετί στην κάτω πλευρά και λευκοασημί επίχρισμα στην επάνω. Τα φύλλα των αναπτυγμένων φυτών έχουν περισσότερο ή λιγότερο πλατύ σχήμα και είναι οδοντωτά. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν λευκό-αλευρώδες επίχρισμα. Τα φυτά λαμβάνουν μεγάλη ανάπτυξη και μπορεί να φθάσουν ύψος μέχρι 2 μέτρα. Τα άνθη είναι μικρά με χρώμα λευκοπράσινο. Ανθίζει τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, που διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια. Xαρακτηρίζονται από μικρή φυτρωτική ικανότητα. Δεν διασπείρονται με τον άνεμο και απαιτούν σχετικά υψηλή θερμοκρασία για να φυτρώσουν.

Copyright © Bayer AG