Περιπλοκάδα

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Convolvulus arvensis

Κοινά Ονόματα

Περιπλοκάδα

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντάται στους σιταγρούς και σε ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες (αραβόσιτο, βαμβάκι, καπνό), σε λαχανικά (υπαίθρια και θερμοκηπίου), σε φυτώρια, σε οπωρώνες και αμπελώνες. Προτιμά τα θερμά, αφράτα, πηλώδη και ασβεστούχα εδάφη. Είναι πολύ διαδεδομένο ζιζάνιο στην χώρα μας και συγκαταλέγεται στα 10 σημαντικότερα είδη.

Η περιπλοκάδα θεωρείται "δύσκολο" ζιζάνιο και επειδή λαμβάνει μεγάλη ανάπτυξη γρήγορα μπορεί να πνίξει την καλλιέργεια. Η ανάπτυξή της μπορεί να μειώσει σοβαρά τις αποδόσεις και επιπλέον επειδή αναρριχάται δυσκολεύει την συγκομιδή. Αναφέρεται επίσης ότι είναι ξενιστής μυκήτων και νηματωδών, που προσβάλλουν τις καλλιέργειες. Παρόλο που προτιμά τις θέσεις με υγρασία, είναι ανθεκτική στην ξηρασία, οπότε ανταγωνίζεται εντονότερα τις καλλιέργειες. Προτιμά επίσης τις ηλιόλουστες θέσεις και η ανάπτυξή της περιορίζεται πολύ όταν σκιάζεται. Eνώ είναι επιζήμιο είδος για τις καλλιέργειες, ωστόσο είναι χρήσιμο στη μελισσοκομία.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Αναπτύσσεται την άνοιξη. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών είναι καρδιόσχημες-νεφροειδείς, μεγάλες, με μακρύ μίσχο και με ευδιάκριτες νευρώσεις. Τα πρώτα φύλλα διατηρούν το σχήμα της καρδιάς, ενώ τα επόμενα είναι μακρόστενα, τοξοειδή. Ο βλαστός είναι αναρριχώμενος ή έρπων. Αναρριχάται στα καλλιεργούμενα φυτά με φορά αντίθετη από αυτή των δεικτών του ρολογιού. Τα άνθη είναι μεγάλα, χρώματος λευκού ή ρόδινου και έχουν σχήμα χωνιού. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με τμήματα της ρίζας. Οι σπόροι διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια.

Copyright © Bayer AG