Σετάρια

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Setaria spp. (S. glauca, S. viridis, S. verticilata)

Κοινά Ονόματα

Σετάρια

Περιγραφές

Περιγραφή

Απαντώνται στις ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες (κυρίως αραβόσιτο, αλλά και σε βαμβάκι, τεύτλα, μηδική, κηπευτικά), σε οπωρώνες και αμπελώνες. Προτιμούν θερμά εδάφη, αμμώδη, αμμοπηλώδη ή πηλώδη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το είδος S. verticilata (σπονδυλωτή σετάρια) είναι πολύ εύρωστο φυτό και προτιμά τις αρδευόμενες εκτάσεις, ενώ το S. viridis (πράσινη σετάρια) είναι περισσότερο ανθεκτικό στην ξηρασία. Είναι γενικά είδη ανταγωνιστικά, ιδιαίτερα στις αροτραίες καλλιέργειες.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνουν από τέλος άνοιξης και όλο το καλοκαίρι. Τα τρία είδη μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Αδελφώνουν σε έντονο βαθμό. Τα φύλλα είναι λεία με επιφάνεια κυματιστή και μπορεί να φέρουν αραιές τρίχες. Ωτία δεν υπάρχουν ενώ στη θέση της γλωσσίδας υπάρχει δακτύλιος τριχών. Η ταξιανθία είναι πυκνή σταχυόμορφη φόβη και ανθίζει τους μήνες του καλοκαιριού-φθινοπώρου. Στο είδος S. verticilata η ταξιανθία έχει την ιδιότητα να κολλά στα ρούχα των ανθρώπων ή στο τρίχωμα των ζώων και μεταφέρεται σε άλλα χωράφια ή περιοχές. Επίσης κολλά στις ίνες του βαμβακιού και το μολύνει με ξένες ύλες.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζονται με σπόρους, που διατηρούν τη βιωσιμότητά τους στο έδαφος για πολλά χρόνια. Παράγουν μεγάλο αριθμό σπόρων, οι οποίοι παραμένουν σε λήθαργο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Copyright © Bayer AG