Τραχύ βλήτο

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Amaranthus retroflexus

Κοινά Ονόματα

Τραχύ βλήτο

Περιγραφές

Περιγραφή

Είναι πολύ διαδεδομένο ζιζάνιο στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα και το συχνότερο απαντώμενο από όλα τα είδη των βλήτων. Είναι επίσης το δεύτερο σε σπουδαιότητα ζιζάνιο στη χώρα μας μετά την αγριάδα. Αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς.

Εκτός από τα είδη που περιγράφηκαν στους ελληνικούς αγρούς απαντώνται επίσης άλλα τρία είδη: το πολυετές βλήτο (A. deflexus), το λεπτό βλήτο (A. viridis) και το καλλιεργούμενο βλήτο (A. hybridus), που καταναλώνεται ως σαλατικό. Το A. hybridus μοιάζει πολύ με το A. retroflexus, όμως έχει λιγότερο τραχεία υφή, εντονότερο πράσινο χρώμα και λεπτότερες ταξιανθίες. Τα βλήτα γενικά περιλαμβάνονται στα ζιζάνια με μεγάλη οικονομική σημασία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Φυτρώνει την άνοιξη-καλοκαίρι. Οι κοτυληδόνες των νεαρών φυτών έχουν σχήμα επίμηκες ωοειδές με κοκκινωπό-βιολετί χρώμα στην κάτω επιφάνεια. Το υποκοτύλιο έχει επίσης κοκκινωπή-βιολετί απόχρωση. Τα αναπτυγμένα φύλλα είναι επίσης ωοειδή, με κάπως τραχεία επιφάνεια. Ο βλαστός είναι όρθιος φέρει τρίχες και μπορεί να φθάσει μέχρι 1-2 μέτρα ύψος. Η ταξιανθία είναι σταχειοειδής, πυκνή και συμπαγής. Παράγει πολλούς, μικρούς, μαύρους σπόρους.

Όργανα Διασποράς

Διασπορά

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, που παρουσιάζουν κλιμακωτό φύτρωμα.

Copyright © Bayer AG