Βερολίνο 9 Φεβρουαρίου 2012,
Στα πλαίσια της Fruit Logistica 2012, της παγκοσμίως καταξιωμένης έκθεσης για την προώθηση φρούτων και λαχανικών για επαγγελματίες, η Bayer CropScience παρουσίασε στο περίπτερο της το project που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και αφορούσε στην βελτιστοποίηση της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού. Η Bayer CropScience πραγματοποιεί παγκοσμίως μεγάλο αριθμό ανάλογων project, σε διάφορες καλλιέργειες, μέσα από την ολοκληρωμένη προσέγγιση, γνωστή ως «Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων» (Food Chain Partnership). Σκοπός αυτών των project είναι να έρθουν κοντά όλοι αυτοί οι φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία φρούτων και λαχανικών, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη ολοκληρωμένων, ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.
Η επιλογή του επιτραπέζιου σταφυλιού στην Ελλάδα έγινε με γνώμωνα τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έλληνας σταφυλοπαραγωγός σε σχέση με τις υψηλές απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς που εστιάζουν στο μέγεθος, στο χρώμα, στην συγκέντρωση σακχάρων και σε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για το σκοπό αυτό η Bayer CropScience στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ομάδα παραγωγών «Πήγασος» που αποτελείται από νέους παραγωγούς με περίπου 800 στρέματα σουλτανίνας και άλλων άσπερμων λευκών ποικιλιών, στην περιοχή της Στιμάγκας Κορινθίας. Η ομάδα «Πήγασος» εκτός από την καλλιέργεια, δραστηριοποιείται και στην εμπορία, έχοντας ένα από τα πιο σύγχρονα συσκευαστήρια της περιοχής και κάνοντας εξαγωγή σταφυλιών με το εμπορικό σήμα «7Grapes». Συχγρόνως, για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος συμφωνήθηκε η συνεργασία με την Mack Multiples, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών στην αγορά της Μεγ. Βρετανίας, με τον οποίο η Bayer CropScience έχει συνεργαστεί σε διεθνές επίπεδο.
Γεωπόνοι της Bayer CropScience πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές συναντήσεις με τους παραγωγούς, καλύπτοντας θέματα όπως η ασφάλεια της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η τεχνολογία ψεκασμών, προτείνοντας παράλληλα σημεία βελτίωσης της γεωργικής πράξης. Επίσης η Bayer CropScience, με βασικό στόχο την βέλτιστη λύση για την καλλιέργεια και τον παραγωγό, εγκατέστησε στην περιοχή μετεωρολογικούς σταθμούς καθιστώντας εφικτή την εκτίμηση της πίεσης προσβολής από περονόσπορο και ωίδιο, ασθένειες που μπορεί να καταστρέψουν την καλλιέργεια. Με αυτό το σύστημα μπορούν να παρέχονται συστάσεις για τη ακριβέστερη και αποδοτικότερη χρήση των προϊόντων φυτοπροστασίας. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες συνδυαζόμενες με συχνές επισκέψεις των γεωπόνων της BCS στους αμπελώνες της ομάδας και την καλή συνεργασία των παραγωγών, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που το 2011 προκάλεσαν πολλαπλές προσβολές από περονόσπορο. Τα σταφύλια της ομάδας «Πήγασος» που καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με το project «Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων» της BCS, προωθήθηκαν με επιτυχία στην Βρετανική αγορά.
Στην επιτυχημένη παρουσίαση του project στο Βερολίνο συμμετείχαν τέσσερεις παραγωγοί από την ομάδα «Πήγασος», στελέχη από την Mack Multiples καθώς και άνθρωποι της Bayer CropScience από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή οργάνωση, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση και συμφωνώντας στην συνέχιση αυτής της προσπάθειας, εστιάζοντας σε θέματα αειφορίας και στις νέες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Ο κύριος Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της ομάδας «Πήγασος» στο φυλλάδιο της Bayer CropScience που παρουσιάστηκε στην Fruit Logistica 2012
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Ελληνικού project στην Fruit Logistica. Από δεξια προς τα αριστερά: Δημήτρης Σπανός (Mack Multiples), Michael Muncey (BCS, Europe), Μάρκος Λέγγας (Πήγασος), Dr. Hans-Joachim Henn (BCS, Ελλάδα), Sabine Stolz (BCS, EMEA), Κώστας Στέφας (Πήγασος), Παναγιώτης Κούρτης (Πήγασος), Μανώλης Παναγιωτόπουλος (BCS, Ελλάδα) και Γιώργος Λαλιώτης (Πήγασος)