Ανθράκωση αγγουριού

Ονόματα

Επιστημονικό Όνομα

Colletotrichum orbiculare

Συνώνυμα

Colletotrichum lagenarium, Gloeosporium lagenarium

Κοινά Ονόματα

Ανθράκωση αγγουριού

Βιολογία

Περιγραφή

Προσβάλλει όλα τα κολοκυνθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, κολοκύθι, καρπούζι) και το ζιζάνιο Xanthium spinosum.

Colletotrichum orbiculare (συν. Colletotrichum lagenarium, συν. Gloeosporium lagenarium) (τελ. μορφή Glomerella lagenarium, συν. Glomerella cingulata)

Βλάβη

Στα φύλλα προκαλούνται εκτεταμένες κηλίδες ανοιχτοκαστανές ή γκριζωπές με διάκριτα περιθώρια. Τα φύλλα παραμορφώνονται ενώ τα στελέχη παρουσιάζουν επίσης κηλίδες που εξελίσσονται σε νεκρώσεις και μπορεί να επιφέρουν ξηράνσεις. Στους καρπούς προκαλούνται καστανοί μεταχρωματισμοί σε μορφή μεγάλων κηλίδων, όπου στη συνέχεια οι ιστοί βυθίζονται, συρρικνώνονται και εκεί σχηματίζονται τα ακέρβουλα (καρποφορίες) του μύκητα και από εκεί οι ρόδινες μάζες των κονιδίων.

Αιτία

Ο μύκητας της ανθράκωσης είναι ο Colletotrichum lagenarium και η τέλεια μορφή του είναι ο Glomerella lagenarium (συν. Glomerella cingulata). Διαχειμάζει στα υπολείματα της καλλιέργειας. Μολύνει κυρίως με τα κονίδια που τρυπούν απευθείας την εφυμενίδα και στέλνουν μυζητήρες στους μεσοκυττάριους χώρους για να τραφούν. Η εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες (20-25? C) και υγρό καιρό. Η τέλεια μορφή του μύκητα σχηματίζεται σπάνια.

Copyright © Bayer AG